Szőlészet

Közel harminc hektáros birtokunkon a Hegyalja jellegzetes három szőlőfajtáját, - Furmintot a területek 60%-án, Hárslevelűt a területek 30%-án és Sárga muskotályt pedig a területek 10%-án – termesztünk. A szőlő elhelyezkedése Szerencs város és Ond község déli és dél-keleti dűlőiben helyezkednek el. Ültetvényeinken a munka tél végén a metszéssel kezdődik, melyet a tám rendszer igazítás és a szálvesszők lekötése követ. Május elején amint a zöldhajtások intenzív növekedésbe kezdenek, szőlőmunkásaink kis csapata a hajtások kiválogatását és a drótok közé fűzését végzi. Amint a zöldmunkát elvégezték, következik a sorok fáradságos kézi kapálása. Évszázados hagyományainkhoz hűen a szőlő első vágását Péter és Pál napján kezdjük. A szüretig hátralévő időben a növényvédelmi és gépi talajmunkák mellett, még egy kézi kapálást és egy visszavágást végzünk el. A szüret kezdete előtt, - ami a régiónkban október elején kezdődik – három-négy héttel a szőlő kiablakolásával segítjük a fürtök megfelelő érését. Amennyiben az évjárat engedi a szüretet aszúzással kezdik az asszonyok, ezt követően szüretelők népes hada lepi el dűlőinket aki betakarítják gyümölcs javát. A késői szüretre kiválasztott dűlőket – miután megcsípte a dér –csak ezután takarítjuk be, ezen tételekből készítjük közkedvelt desszert borainkat. A téli fagy előtt traktoraink betakarják a szőlők tőkéinket, hogy kipihenjék az évet.